Ce este bine să știm cu toții

AAEAAQAAAAAAAAIXAAAAJDQ5ODFmZGZhLWE4NzYtNDEzMS05YjQ0LTFlOWJiMWJlODQyYg

Zilele trecute am avut o discuție destul de interesantă cu mama mea, o persoană foarte deschisă și pe care am vrut să o întreb următoarea: ”Mamă, de care abilități aveai nevoie în trecut și de care ai nevoie acum ca să supraviețuiești?”. Prin a supraviețui, m-am referit la avea bani ca să îți satisfaci nevoile primare. Mi-a răspuns în felul următor: ”În trecut aveai nevoie de abilități profesionale. Terminai facultatea, erai angajat obligatoriu și era o mândrie ca cineva să se pensioneze stând pe același post toată viața. Acum lucrurile s-au schimbat. Nu mai ai nevoie așa de mult de abilități profesionale, cât mai mult de cele personale. Lumea este într-o continuă schimbare, iar oportunitățile sunt peste tot. Nu poți să le știi pe toate, însă poți învăța câteva de bază”. Am fost total de acord și plăcut surprins de acest răspuns. Așa că să le luăm pe rând, pentru a vă împărtăși viziunea mea.

Abilitățile profesionale sunt cele de care ai nevoie la locul de muncă. Nu mă înțelegeți greșit, sunt foarte importante. La un interviu, sunt un criteriu destul de important. Și ai nevoie de ele pentru a te angaja. Însă aș putea să le numesc abilități învechite. Pe ce doresc eu să pun accent în acest articol sunt abilitățile personale, abilități care din păcate, sunt destul de neglijate de majoritatea în ziua de astăzi. Iar acestea sunt: vânzarea, relațiile cu oamenii și economia viitorului. Pe acestea aș putea să le numesc abilități noi.

Le voi detalia foarte scurt pe fiecare. Am urât vânzarea până în măduva oaselor, deoarece o asociam cu vânzarea agresivă. Cu toții cred că o cunoaștem. Însă când mi-am lărgit viziunea și mi-am dat seama că orice facem noi este o vânzare, a început să îmi placă. Ne vindem gândurile, ideile, vestimentația, la un interviu, la o primă întâlnire, absolut orice. Inclusiv eu îmi vând ideile prin blog chiar în acest moment. Însă este nevoie de două lucruri esențiale pentru a ne vinde: atitudinea și încrederea. Dacă dorești să afli cum mi-am crescut atitudinea și încrederea de la un nivel sub nivelul mării, scrie-mi și vorbim mai pe larg. Relațiile cu oamenii din nou este ceva ce fiecare dintre noi ar trebui să învețe. Și da, se poate învăța. Nu trebuie să te naști cu așa ceva. Eu sunt de părere că fiecare dintre noi s-a născut om, însă am crescut în medii diferite. Iar economia viitorului este ca și cum ai juca șah și ai intui mișcarea adversarului. Sunt lucruri legate de locurile de muncă sau de afacerea viitorului. La viteza cu care evoluează totul în jurul nostru, ne este greu să ne adaptăm. De aceea consider că a vedea și ziua de poimâine, nu doar cea de mâine, este esențial.

Până data viitoare, dă-ți voie să vezi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s