De ce să (NU) renunți?

Don’t-give-up-e1349045134143

Zilele trecute am avut o discuție cu un prieten de-al meu, Liviu, despre ce ii motivează pe oameni să se provoace. Liviu se pregătește să susțină un speech la evenimentul TEDx din Cluj, sâmbăta aceasta. Așa că m-a întrebat cât de important consider eu că este să ai oameni lângă tine atunci când ai de făcut un lucru major în viața de care nu crezi că ești în stare și ce alte lucruri cred eu că sunt importante atunci când pornim pe un drum necunoscut. Cu alte cuvinte, de ce să renunți sau de ce să nu renunți?

Să luăm fiecare întrebare la rând. De ce să renunț? Știm cu toții cum suntem atunci când începem o activitate nouă. Chiar dacă nu avem cunoștințe în domeniu, suntem foarte motivați să începem. Asta pentru că o parte din noi a rezonat cu ceva din activitatea respectivă. Pe măsură ce începem să învățăm, căpătăm cunoștințe noi, dar motivația începe să scadă deoarece dăm de greu. Iar motivația poate ajunge în punctul în care să fie atât de scăzută, încât renunțăm la activitatea pe care am început-o recent. De ce se întâmplă asta? Deoarece în capul nostru, o voce începe să ne zică ușor: nu poți, este prea greu, nu este de tine, nu meriți, nu are rost, o să eșuezi, lasă asta și apucă-te de ceva serios, iar lista poate continua. Recunoști aceste replici? Datorită fricii, noi începem să le auzim. Renunțăm pentru că ne ascultăm acea voce din capul nostru, o lăsăm să ne controleze, pentru că nu ne provocăm și nu ne mărim zona de confort. Am zis ”mărit zona de confort”, deoarece nu cred că noi ieșim din ea, ci pe măsură ce învățăm, acele lucruri intră în zona noastră de confort, iar altele noi așteaptă și ele să le primim.

Dar de ce să nu renunțăm? Această întrebare cred că este mult mai puternică decât prima, dar în același timp îți schimbă și puțin perspectiva asupra lucrurilor. Iar asta pentru că această întrebare este orientată către soluții, în timp ce prima este orientată către probleme. În primul rând, foarte importantă este motivația pe care o ai atunci când începi o activitate nouă. Deoarece această motivație poate fi o resursă prin care poți depăși momentele grele. Bineînțeles că diferă de la om la om, la cineva poate fi o motivație pe termen lung, la altcineva una pe termen scurt. Important este să fie. Un alt lucru la fel de important îl reprezintă resursele pe care le ai ca să depășeti acele momente grele. În special momentul în care îți vine să te lași, dar poate nu conștientizezi cât de aproape ești de succes. Mulți oameni renunță în acel punct, dar cei care îl depășesc sunt campionii. Te-ai gândit că poate acela este punctul care poate face diferența dintre tine și versiunea ta mai bună?

Cum ar fi dacă înainte să te lași de activitatea pe care ai început-o, te-ai întreba ”dar oare de ce să NU renunț”? Crezi că vei găsi soluțiile ca să depășești punctul în care te afli? În acel moment, în noi se dă o luptă între rațional și emoțional, iar emoționalul învinge întotdeauna. Așa că noi nu vom mai încerca să facem lucrurile să se întâmple, ci vom face ca lucrurile să se întâmple. Oare va mai exista în vocabularul tău cuvântul “a eșua”?

Până data viitoare, dă-ți voie să vezi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s