Planul A… sau poate planul B

Plan-B-Sky

În ultima vreme am auzit povești ale oamenilor despre succesul sau insuccesul diferitelor activități în care au fost. Cu unii am apucat să vorbesc, cu alții nu. Dar ce am observat este că toți aveau în comun un singur lucru: planul A al proiectului și planul B. O să detaliez mai jos ce înțeleg eu prin planul A și planul B.

Când avem o idee, începem să o conturăm cu ajutorul unui plan. Fie că este un plan de afaceri, un plan al unui proiect sau un plan personal pentru atingerea unui obiectiv de învățare. Trebuie să avem un plan inițial pentru a avea o direcție, a ști pe unde să mergem. Totul arată impecabil și gata de pus în practică. Acesta este planul A. Dar apoi, inconștient începem să avem gânduri de genul: ”dar dacă nu merge”, ”dar dacă nu voi avea destui bani”, ”dar dacă nu voi avea destul timp”, ”dar dacă nu”, ”dar dacă nu”. Iar aceste gânduri ajung în conștient unde începem să găsim sau nu soluții la aceste probleme. Acesta este planul B.

Toți oamenii pe care i-am auzit că povesteau despre proiectele lor aveau acest plan B. Întrebarea mea este: de ce să ne concentrăm pe găsirea soluțiilor la aceste probleme, când ne putem concentra pe soluțiile pe care deja le-am găsit la implementarea proiectului? În orice tip de activitate apar probleme, este inevitabil. Dar asta nu înseamnă că trebuie să avem răspunsurile lor de la început. Este imposibil să prevedem fiecare problemă care va apărea. Concentrează-te asupra planului inițial, iar asupra problemelor atunci când vor apărea.

Noi dedicăm 100% din energie când concepem un plan, adică planul A. Dacă începem să investim energie în fiecare ”dar dacă nu…”, adică planul B, inconștient ne luăm singuri din energia pe care o investeam în planul A. Și așa ajungem să investim din ce în ce mai puțin în planul A, iar în planul B din ce în ce mai mult. Ajungem cu energia în planul A să fie de 30-40%, iar în planul B de 60-70%. Cum anume să ne mai iasă planul inițial dacă noi ne concentrăm pe cel secundar? Multe dintre acele probleme pe care ni le punem sunt doar concepte ale minții, ele s-ar putea să nici nu existe. Planul B ni-l facem involuntar din cauza fricii, în acest caz frica de eșec.

Cum ar fi dacă în următoarea activitate a ta te vei concentra asupra planului inițial, iar asupra problemelor atunci când vor apărea? Ce crezi că se va întâmpla? Ai grijă la gândurile tale deoarece duc la sentimente, sentimentele declanșează acțiuni, iar acțiunile determină rezultate.

Până data viitoare, dă-ți voie să vezi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s